Fördelar och nackdelar med en leonberger

Fördelar

Det finns många fördelar när man slår till och köper en leonberger. Vill man ha en luden och tvättäkta nallebjörn med världens snällaste personlighet, står leonbergern högt i kurs. Den är mycket tillgiven och trogen och älskar dig, vad du än gör. Är man dessutom en utomhusmänniska som älskar att vistas i skogen eller vid vatten, får man garanterat en gedigen lekkamrat som följer vartenda steg man tar. Den följer med vid svampturer, den är en perfekt barnvakt på stranden eftersom den simmar så bra och är en av de mest populära raserna som används vid livräddning. Leonbergern används också inom vården på grund av sin lugna och trevliga karaktär och kan ge stor glädje och gemenskap åt ensamma personer som behöver en vän vid sin sida.

Nackdelar

Storleken kan både vara en för-och en nackdel, beroende på vad man föredrar. Man bör kunna leda hunden ordentligt i koppel och ha styrkan att klara av den om den bråkar men fokus ligger naturligtvis på uppfostran. En lydig hund är en enkel hund, oavsett ras.

Man bör tänka på att lek med en stor hund kan urarta och små hundar och barn kan skada sig om hunden inte beter sig korrekt.

Ett minuspoäng kan vara den långhåriga pälsen som lägger sig precis överallt i huset. Man bör därför borsta den ordentligt åtminstone en gång i veckan för att bli av med överflödigt hår och underull. Trimning behövs i regel inte men man måste vara beredd på omfattande pälsvård när man skaffar en leonberger. Den liknar nämligen en lejonhanne med sin yviga man.

Att ha bra ekonomi är givetvis A och O när man är hundägare, men att äga en leonberger kan tära på matkontot rejält. De äter flera kilo mat per dag och smaskar gärna i sig, så kylen bör alltid vara fylld. Dock måste man vara på vakt när det gäller vikten. Flera småportioner är bättre än ordentliga skrovmål.

En viktig sak att tänka på är att inte övermotionera den i unga år då det kan skada skelettet och bidra till senare fysiska problem.