Leonbergerns mentalitet

Det har klart och tydligt framkommit att en leonberger har ett angenämt temperament och det var också detta man var ute efter när man avlade fram rasen. Hunden skulle se en aning skräckinjagande ut men bakom fasaden skulle en snäll och lydig hund upptäckas och den skulle vara enkel att ha att göra med. Det lyckades man tämligen bra med. En leonberger är känd för att vara snäll och lydig samtidigt som den besitter en viss vaktinstinkt. Det är ganska självklart att man har bevarat den till viss del då rasen är korsad med en pyreneerhund som har mycket vallningsegenskaper i sig.

Stor och stark men snäll och beskedlig

Något mycket typiskt för en leonberger är dess snälla och gulliga karaktär, vilket gör att den är mycket barnvänlig och gosig att leka med. Men man bör ändå veta att en hund som är så pass stor som leonbergern faktiskt är, kräver ett ordentligt grepp och en stadig hand när man är ute med den. Den bör också vara väluppfostrad för även om den generellt menar väl, kan dess storlek ändå orsaka problem om man inte har pli på den. Det bästa är således att börja på valpkurs när den är liten så att den får grunderna inom lydnad. De första åren är därför de viktigaste när man tränar den.

Att tänka på när man skaffar en leonberger

En leonberger behöver mycket mat och stort utrymme och dessutom en rejäl dos motion varje dag för att inte bli understimulerad. Den är alltså kanske inte den bästa rasen för ett pensionärspar såvida inte det är ett mycket aktivt pensionärspar. Däremot är det en hund som inte vill vara ensam längre stunder. Den är känd för att vara mycket tillgiven sin ägare och ignorerar man den för ofta, får man inte sällan bittert ångra sitt beslut och valet av ras.