Vad man kan göra med en Leonberger?

Olika hundar har olika användningsområden och det gäller för dig som ägare att klura ut vad som passar just dig och din hund bäst.

En leonberger är en storväxt vovve som behöver röra på sig, men den kan ändå klassas som lite lat och lunkar helst i skogen eller simmar i vattnet. Den är alltså inte den mest snabba hunden i världen och kan absolut inte mätas med de slimmade greyhounds eller vinthundarna som kommer upp i 80 km/h, som man ser när man går in för att spela på hundracing påOddsautomaten eller något annat onlinecasino. Att spela på hundar är dock något som blir mer och mer populärt jämsides med hästsporten och det är viktigt att hundarna får någon slags stimulans i närvaron och används till det de är bäst på.

Vill man se ett hundlopp, eller utöva snabba sporter med sin hund är visserligen en leonberger inte det bästa alternativet. Däremot är rasen mycket lydig och lättlärd och fungerar således alldeles utmärkt att träna sök och spår med.

Leonbergern och utställningar

Den är också en mycket bra utställningshund, som snällt ställer upp på det mesta och har lätt för att umgås med andra hundar och människor. Dessutom är dess utseende ganska speciellt och är en fördel när den står nedanför prispallen. Många leonberger har redan vunnit i större utställningar och detta är naturligtvis mycket bra i avlingssyfte för att ha en bra rasstandard att gå efter samt, att få de bästa individerna att fortplanta sig. Vid ett par tillfällen under de båda världskrigen, när maten sinade och folk levde i fattigdom i framför allt Tyskland där hundrasen kommer ifrån, höll den nämligen på att dö ut och det vill man absolut inte ska hända igen. Därför vill man främja avlandet på leonbergern och uppskattar alltid när nya kennlar grundas.